Згідно частини 4 статті 55 Сімейного кодексу України дружина та чоловік зобов’язані спільно дбати про матеріальне забезпечення сім’ї.

Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України  батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з частиною 1 статті 182 Сімейного кодексу України  при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Збільшити або зменшити розмір аліментів з часом можливо.

Так, відповідно до статті 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом зменшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів, зокрема у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.

Отже, підставою для зміни розміру аліментів є зміна матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення стану здоров’я стягувача або платника аліментів та в інших випадках.

Позовну заяву до суду подає зацікавлена в цьому особа і при цьому зобов’язана подати докази на підтвердження наявності підстав для збільшення/зменшення розміру аліментів.

Погіршення матеріального стану доводить платник аліментів для їх зменшення, покращення матеріального стану – стягувач для збільшення.

Доказами у таких справах можуть бути – довідки про доходи, кредитні договори, документи на  придбання рухомого та нерухомого майна, медичні документи про стан здоров’я тощо.

З практики, найчастіше платники подають позовну заяви про зменшення розміру аліментів на підставі зміни сімейного стану і народження іншої дитини, але при цьому в суді необхідно довести погіршення матеріального становища платника, оскільки батьки не мають компенсувати зменшення розміру аліментів за рахунок збільшення утримання однієї дитини порівняно з іншою.

Можливо також змінити спосіб стягнення аліментів – замінити тверду грошову суму на частину від доходу і навпаки. Але якщо аліменти стягнуті у частині від доходів (1/3, 1/4, наприклад), то звернутись і замінити на сталу грошову суму може тільки стягувач.

При нецільовому використанні аліментів стягувачем, також можливо змінити розмір і спосіб, але для початку потрібно довести таке нецільове використання через органи опіки та піклування, які проводять інспекційні відвідування того з батьків, я ким проживає дитина та хто отримує аліменти.

Варто зазначити, що за подання до суду позовної заяви про зменшення розміру аліментів позивачем сплачується судовий збір, при збільшенні їх розміру позивачі звільнені від судового збору.

Ця стаття була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» (https://t.me/democracy_nearby), який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю  БО «БФ «СВІТ.УКРАЇНА.ПОЛОГИ» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.