Основним нормативним актом, яким регулюється питання накладення арешту на майно боржника, у тому числі грошові кошти в рамках виконавчого провадження, є Закон України «Про виконавче провадження».

Так, відповідно до приписів статті 56 Закону України «Про виконавче провадження» арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення.

Відразу варто зауважити, що виконавче провадження починається при примусовому виконанні.

Сума стягнення не має значення, чи то штраф за порушення правил дорожнього руху чи щось суттєвіше.

Арешт на майно (грошові кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (грошових коштів) боржника або про опис та арешт майна (грошових коштів) боржника.

Після надходження виконавчого документу до виконавця, останній не пізніше наступного робочого дня (так визначено нормами Закону, але на практиці буває рідко) виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов’язок подати декларацію про доходи і майно боржника, вказує на необхідність стягнення виконавчого збору з боржника.

Виконавчий збір – 10 % від суми, що підлягає примусовому стягненню.
Арешт коштів на рахунку – це перша дія, яку повинен вчинити виконавець. Існує Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП) – це прямий канал обміну інформацією з банками і сприяє швидкому арешту коштів на рахунку.

Банк незалежно від наявності коштів на рахунку вчиняє дії по виконанню постанови виконавця:
– арештовує кошти, якщо вони є на рахунку

– якщо коштів на рахунку недостатньо – арештовує ті, що є

– якщо немає коштів, то арештовує кошти, які будуть зараховані на рахунок.
І так робить кожен банк, до якого надійшла постанова, і де у боржника є рахунок.

Тобто, наприклад, якщо борг в розмірі 1000 грн, а рахунків 5 в різних банках, то можуть арештувати 5000 грн.

Але точно більше ніж визначено виконавцем арештувати і списати банк не може і не буде.
На період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, припиняється стягнення на пенсію, стипендію (крім рішень про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок кримінального правопорушення, та рішень, боржниками за якими є громадяни РФ).

До травневих змін до Закону також це стосувалось і заробітної плати, але вже ні.

З травня 2023 року є можливість визначати у виконавця один рахунок для видаткових операцій в розмірі 13 400,00 грн. на місяць. Ця сума не накопичувальна, а чітко зафіксована та становить не більше 13 400 в місяць.

Визначення рахунку не відбувається автоматично. Для визначення такого рахунку потрібно звернутись до виконавця з заявою про визначення одного видаткового рахунку. За результатом розгляду такої заяви виконавець приймає рішення про визначення одного видаткового рахунку і надсилає до банку відповідну постанову.

Після виконання судового рішення в повному обсязі,  арешт рахунків (грошових коштів) скасовується.

 Ця стаття була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» (https://t.me/democracy_nearby), який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю  БО «БФ «СВІТ.УКРАЇНА.ПОЛОГИ» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.